Monday, June 13, 2005

Εμείς

Χθες βράδι, βρέθηκα για σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο. Βρίσκεται δίπλα από τον «Κάβουρα» στα Εξάρχεια και υπόσχεται να δώσει κάτιτίς παραπάνω στο ταλαίπωρο πολιτισμικό τοπίο.

Ό,τι ακολουθεί αποτελεί αυτούσια μεταφορά του κειμένου που μοιραζόταν στην είσοδο της ταράτσας του κτιρίου (όπου χθες προβλήθηκε το manga animation Akira)

NOSOTROS
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της αγοράς και του κέρδους, την καταπίεση του ατόμου και των κοινωνικών ομάδων, τη δημιουργία πλαστών αναγκών με αποτέλεσμα την εξατομίκευση, την αποχή από την κοινωνική δράση, τον καταναλωτισμό, την ιδιώτευση, την ασημαντότητα την ιδεολογία της ατομικής ανέλιξης. Κατ’ αυτό τον τρόπο η έννοια του κοινωνικού γίνεται ιδιαίτερα θολή και δυσδιάκριτη, τη στιγμή που οι ιδεολογικοπολιτικοί δογματισμοί με τα συνακόλουθα στερεότυπά τους έχουν από καιρό καταρρεύσει.
Το γεγονός αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται ή ότι δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές προσπάθειες που να προωθούν την αυτοργάνωση στην πράξη ενάντια στις μορφές εξουσίας και ιεραρχίας, στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, στον κοινωνικό αποκλεισμό και τον σεξισμό, στην αλλοτρίωση και εμπορευματοποίηση της κοινωνίας, της τέχνης και του πολιτισμού.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η δημιουργία ενός Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου αντιπληροφόρησης, επικοινωνίας και συλλογικής πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης και δράσης αποτελεί επιθυμία, ίσως και αναγκαιότητα
--- Ενός χώρου βασισμένοι στην προοπτική της σύνθεσης αντιλήψεων, εκφράσεων και πρακτικών, κινούμενων στη διαδρομή της ανατροπής, της χειραφέτησης και της επιθυμίας, απαλλαγμένου από φοβίες, κλισέ και δόγματα που οδηγούν σε πολιτικούς, πολιτιστικούς ή κοινωνικούς μικροκόσμου με σαφέστατη ημερομηνία λήξης.
--- Ενός χώρους που θα προβάλει ένα συνολικό κοινωνικό πρόταγμα ανταγωνιστικό και επιθετικό προς το κυρίαρχο φαντασιακό και θα δημιουργεί τις δικές τους ελευθεριακές ρωγμές αντίστασης, με κοινωνικές κινηματικές παρεμβάσεις και δράσεις και θα προτάσσει τη συλλογικότητα και την ισοτιμία απέναντι στη μεσολάβηση, στην ιεραρχία και την εκμετάλλευση.
Γνωρίζοντας ότι οι μηχανισμοί ενχωμάτωσης και αφομοίωσης απειλούν οτιδήποτε διαφορετικό, γίνεται αντιληπτό ότι οποιοδήποτε εγχείρημα δεν μπορεί να καθοριστεί ή να σταθεί σε προοπτική εξέλιξης, αν αναπαράγει εξουσιαστικούς ρόλους, νοοτροπίες, θέσεις και αντιλήψεις.
Γι αυτό θεωρούμε ότι για τη συνδιαμόρφωση ενός Ελευθεριακού Κοινωνικού Χώρου κρίνεται απαραίτητο να ξεκινήσουμε από μια κοινή αφετηρία με κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Την αντιεραρχία, την αμεσοδημοκρατία και την αυτονομία. Αυτή είναι και η βάση στην οποία θα συνδέσουμε λόγο, σκέψη και δράσεις, κινούμενοι στο επιθυμητό άλμα άνοιγμα στην κοινωνία. Η άμεση συμμετοχή και η δημιουργική συνείδηση του δημιουργικού ατόμου, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της συνέλευσης του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου. Η ανάθεση διαγράφεται και αντικαθίσταται με την ανάληψη ευθυνών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ο τρόπος, ο σκοπός, τα μέσα, η λειτουργία, η απεύθυνση, οι αποφάσεις είναι εκείνα που κάθε φορά η Συνέλευση του NOSOTROS θα προσδιορίζει.
Καλούμαστε λοιπόν να επαναπροσδιορίσουμε το ΕΜΕΙΣ και ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος NOSOTROS να αποτελέσει μια τομή, όπου θα τέμνονται και θα αλληλεπιδρούν βιώματα και εμπειρίες κοινωνικού-πολιτικού-πολιτιστικού λόγου, αντίστασης και δράσης.